FASTELAVNSBOLLER

Jeg ELSKER seriøst fastelavnsboller. Jeg er stødt på en del forskellige varianter af fastelavnsboller, men i min verdens findes der altså kun én fastelavnsbolle. En sød bolle lavet på en gærdej fyldt med en hjemmelavet creme og pyntet med glasur, THAT’S IT!!! Jeg kan ikke lide dem på wienerbrødsdej og fyldt med flødeskum, men det er jo en smagssag. Opskriften her er min mors og en jeg kan huske den fra jeg var barn, de er enormt gode. Det er så trist, at det kun er fastelavn en gang om året… derfor er det ekstra godt at sæsonen allerede starter nu, i hvert fald herhjemme hos mig.

DET HER SKAL DU BRUGE:

Dejen:
25 gær
1 1/4 dl sødmælk, opvarmet til lun/håndvarm
1 æg
1 tsk salt
50 g sukker
175 g smør (stuetemperatur)
350 g hvedemel
2 tsk kardemomme

Creme:
3,5 dl sødmælk,
1 vaniljestang, kornene
4 æggeblommer
30 g sukker
1,5 tsk maizenamel

Glasur:
Flormelis
Vand
(evt. kakao pulver eller frugtfarve)

Pynt:
Frysetørret hindbær
Kokosflager
Krymmel
eller hvad I nu har lyst til at pynte med…

fastelavn

Start med at opløse gæren i den lunkne mælk. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme og ælt så smørret i dejen. Tilsæt lidt mel ad gangen og ælt det hele godt sammen. Dejen skal blive fin og lind. Jeg rører dejen på min køkkenmaskine (Teddy), det er så dejlig nemt, men man kan sagtens klare sig uden, det er bare vigtigt, at dejen bliver ensartet. Drys dejen med en smule mel på toppen og stil den et lunt sted, hvor den kan hæve. Imens kan du lave cremen. Bring mælken i kog. Rør æggeblommerne sammen med sukker, vanilje og maizenamel i en skål. Hæld den kogende mælk over og rør det hele sammen. Hæld massen tilbage i gryden og varm massen op under konstant omrøring. Rør indtil cremen er blevet tyk. Nu skal cremen køle af, men rør gerne i den ind i mellem. Når dejen er hævet op til ca. dobbelt størrelse, slås dejen sammen og deles i ca. 14 stykker. Flad hver stykke ud og fyld en stor tsk creme i midten og fold bollen sammen. Det er vigtigt at få lukket bollen tæt sammen, så cremen ikke kan løbe ud. Placer den med lukningen ned af på en bradepande beklædt med bagepapir. Bag dem ved 200 grader i ca. 15 min, eller til de er lysebrune. Lad dem køle af før du pynter med glasur og drys efter eget ønske.

teddy

dej

Så er familieopskriften videregivet – glædelig fastelav alle sammen.

XX SOFIE

Foto: HealthJunkie

2 kommentarer

  • Tilde siger:

    Hvor længe skal dejen hæve? Og skal de efterhæve når de er lagt sammen og lukket med creme? Ser vildt lækkert ud – dem vil jeg lege med i weekenden!

    • Sofie Bentzen Sofie Bentzen siger:

      Dejen skal hæve en times tid, indtil den er ca. dobbeltstørrelse. Jeg plejer at lad dem efterhæve indtil til ovnene er varm, så 10-15 min. Dejligt at høre og god fornøjelse :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *