GROVSTYKKER

Flere af jer har efterspurgt opskrift på mine grovstykker, som jeg fik til frokost i tirsdags, hvor jeg førte kostdagbog. Derfor kommer der her en opskrift på de lækre grovstykker, som jeg ofte bager.

DET HER SKAL DU BRUGE:
2 dl knækkede rugkerne
3,5 dl vand
1 spsk salt
2 dl yoghurt naturel
2 spsk god olie
1 spsk honning
15 g gær
150 g gulerødder, revet
1 dl solsikkekerne
100 rugmel
150 fuldkornshvedemel
250 g hvedemel

Vask først rugkernerne grundigt, kog dem herefter 5 min i vandet. Lad dem køle af. Når de er lunkne røres alle de våde ingredienser i, (yoghurt, olie og honning), og så tilsættes salt samt gær. Rør det hele godt sammen og tilsæt så resten af ingredienserne. Der skal muligvis lidt mere mel i. Dejen skal kunne røres i en skål, men den må ikke være våd. Stil herefter dejen overdækket i køleren i ca. 8 timer. Fordel så dejen på en bageplade med bagepapir, dejen skal være ca. 2-3 cm tyk og formet som en kvadratisk firkant (se billeder). Herefter drysses med hvedemel og solsikkekerne, hvorefter brødet står ved stuetemperatur i en times tid. Inden brødet bages forskæres det i firkanter (ikke helt igennem dejen), det kan være en fordel at dyppe kniven i mel før man skærer (se billeder). Bag det i en forvarmet ovn på 225 grader og bag den på næstnederste rille i 25 min. Så er der friskbagte grovstykker lige til at brække af – de smager fantastisk! Desuden kan de sagtens fryses.

 

 

God mandag :)

xx Sofie

Billeder: HealthJunkie

32 kommentarer

  • Line Andersen siger:

    Det ser lækkert ud Sofie :)

    Er det 201 kcal pr. 100 g færdigbagt brød?

    Kan det fryses ned?

    Bliv endelig ved med dit gode arbejde – elsker at kigge forbi.

    – Line

  • Signe siger:

    Ej hvor ser det brød lækker ud!
    Det skal helt sikkert bages i weekenden :)
    Jeg elsker alle dine opskrifter!

    Hilsen Signe

  • Mie siger:

    Jeg har nu prøvet at bage de lækre grovboller, men mine vil desværre ikke rigtig hæve?! Mon det er fordi jeg byttede rugkernerne ud med perlespelt?

    • Sofie Sofie siger:

      ØV! Det lyder mærkeligt.
      Som du kan se på billedet, skal de jo ikke hæve helt vildt meget. Det er nogle lidt flade grovstykker – men de skal hæve en smule. Det burde ikke have nogen betydning, at du har brugt perlespelt, hvis blot du huskede at koge dem? Det kan evt.være gæren som ikke har virket, det kan ske – især hvis kernerne ikke er kølet af inden gæren tilsættes…
      xx Sofie

  • Sara M siger:

    Hvor ser de bare lækre ud.. Dem vil jeg prøve af her i weekenden :)

    Tak :)

  • Ej, hvor ser de bare lækre ud! Dem må jeg helt sikkert snart prøve at bage, kunne lige forestille mig, hvor lækre de ville være til et mellemmåltid eller i madpakken :)

  • Camilla siger:

    Jeg har lige hevet en portion af disse boller ud af ovnen, jeg brugte dog en trekornsblanding som frø/korn til bollerne og toppede med hørfrø. De dufter i hvert fald super godt, så glæder mig til at sætte tænderne i dem, når de lige er kølet lidt ned. :)

  • Tine la Cour siger:

    For dælen de er gode! Har lige spist tre lune stykker :-)

  • Cathrine Nicla siger:

    Super lækre, havde dog samme problem med at de ikke hævde ordenligt… og de blev lidt klistre indeni – prøvede længere tid i oven, men det hjalp desværre ikke meget.. måske jeg har kogt kernerne for længe – er det meningen at de skal ha optaget stort set alt vandet, de bliver kort i?

    helt vildt god blog, by the way – og jeg er ikke engang all in på alt det sundhedscrap – men du gør det lækkert og til noget, jeg har lyst til:)

  • Camilla siger:

    Mmh, jeg har lige bagt dem, de er super lækre. Dog har jeg lige et spørgsmål. Når kernerne har kogt, bruger du så både kogevand+kerner i dejen, eller er det kun kernerne?

    Tak for en fantastisk blog med lækre opskrifter!

  • Heidi siger:

    Hvor mange stykker bliver der ca. ud af den portion dej du har oplyst? :)

  • Katrine siger:

    Bager du disse stykker ved varmluft eller alm. ovn? Er det sådan nogen som kan skæres over og puttes pålæg i, eller er de for tynde til det?

  • Mathilde siger:

    Jeg har bagt dem et par gange nu og synes de bliver lige lovlig klæge i midten. Selvom de får 30 minutter, er fine og sprøde i bunden og med god farve ovenpå virker de alligevel ubagte i midten – har oplevet du det samme?

    • Sofie Sofie siger:

      Ej hvor træls! Næ det synes jeg ikke, altså de er lidt våde, men det synes jeg er lækkert. Prøv at giv dem fem min længere. Eller sæt ovnen 5-10 grader ned og bag dem i 40 min. Jeg håber det hjælper! Rigtig god weekend :)

      • Mathilde siger:

        Ja, det må være noget i den stil. Tak for dit hurtige svar :-) Dejen er jo lidt som almindelig rugbrødsdej, der skal have lav varme i lang tid. Og så er der er jo også forskel på ovne – jeg må vist sætte varmen lidt ned næste gang:)Rigtig god weekend til dig også!

  • Lene siger:

    Jeg skal lige være helt sikker på at jeg forstår opskriften :)

    Rugkernerne bliver kogt i de 3,5 dl vand og derefter sies vandet fra og kun kernerne bruges i opskriften, så ingen vand i opskriften udover det vand kernerne har optaget? :)

    kan se du på billedet har to bageplader fuld, er det dobbelt opskrift du har lavet? Tak! :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *