I ❤ C O F F E E

Jeg kan slet ikke beskrive, hvor højt jeg elsker kaffe! Især her til morgen, da jeg er stået (meget, hvis jeg selv skal sige det) tidligt op, for at tage ud på mit arbejde og læse hele dagen uden forstyrrelser og overspringhandlinger (næsten i hvert fald).

Er kaffe sundt eller usundt?
Kaffe er et omdiskuteret emne ? og med god grund, da forskningsresultaterne stritter i alle retninger. Interessen er stor hos de kaffehungrende danskere. Med et gennemsnitligt dagligt indtag på 4 kopper, er vi en af de mest kaffedrikkende nationer på verdensplan – og det har jeg helt sikkert min andel i :)


I 80?erne og 90?erne var kaffe ikke just forbundet med sundhed, men de sidste 10 års forskning har for alvor gjort op med disse usunde myter. Det tyder endda på et moderat indtag af kaffe kan have sygdomsforebyggende effekter, på samme måde som urter menes at have det.

Tidligere forbandt man kaffe med cigaretrygning og en inaktiv og usund livsstil. I dag drikker de fleste grupper af befolkningen kaffe, det kan bl.a. skyldes de mange forskellige udgaver af kaffe der findes i dag. Man skal dog være opmærksom på at sundhedsværdien af de forskellige kaffe variere –  en kaffe latte på sødmælk tilsat chokoladesirup kan komme op omkring 400 kalorier ? dvs. 1/5 af den anbefalede daglige mængde – så er der ikke meget sundhed tilbage!  En sort kop kaffe derimod indeholder nærmest ingen kalorier, og hvis den mælk man tilsætter, er skummet mælk, er det næsten det samme. Jeg selv drikker 3-5 kopper kaffe om dagen, og ville ikke kunne undvære.

Jeg har en laaaang stak af myter om kaffe – tror faktisk jeg er oppe på 15 stk. Er det nogen jeg skal poste her på bloggen, eller er det ved at være kedeligt med alle mine myter? 😉

En lille forsmag på myterne, hvis det har interesse:

Myte #1 // Kaffe er sundhedsskadeligt!?!

Nej, kaffe kan sagtens indgå i en sund livsstil. Der er ingen forskning som kan konkludere at et moderat indtag af kaffe er skadeligt eller usundt. Tværtimod. Der er i dag offentliggjort tusindvis af undersøgelser af kaffe, hvor den overordnet konklusion er, at kaffe kan drikkes uden bekymring, nogle studier viser endda positive effekt af et moderat kaffeindtag. Et overdrevet indtag af kaffe er selvfølgelig usundt ligesom alt andet indtag i overdrevet mængder.

Myte #1 = falsk

Myte #2 // Kaffe øger forbrændingen!?!

Ja, koffeinen i kaffe kan til en vis grad øge forbrændingen, men denne virkning er aftagende, hvis du dagligt drikker kaffe. Derfor er det ikke tilfældet for mig og sikkert heller ikke for de fleste af jer andre…

Myte #2 = sand


Nyd en dejlig kop kaffe med god samvittighed her til morgen :)

XO Sofie

 

Billeder: wallpaperweb.org


14 kommentarer

 • Marie siger:

  Hvis der ingen kalorier er i, så smutter jeg da lige ud og henter en til:) Og jeg elsker dine myter, så bliv endelig ved med det:)

 • Birgitte siger:

  Flere myter tak. Det er kanon læsning :)

 • Katrine H. siger:

  Haha, jeg tog mig også lige en ekstra mundfuld, imens jeg og min gode samvittighed læste med ;o) Det er jo så dejligt at blive positivt bekræftet i sine vaner. Jeg er på Island i denne måned og hungrer efter min cafe latte på skummet- eller minimælk. De drikker det simpelthen kun på sød- og nogle gange letmælk heroppe, til stor frustration for mig. Så den står på plain sort universitetskaffe med lidt letmælk i hele måneden… Jeg tænker nok lidt i det store billede, at jeg ikke vil fylde på kaloriekontoen gennem cafe latterne. Der er rigeligt med fristelser heroppe ;o)

  • Sofie Sofie siger:

   Hihi – fornuftigt!
   Det lyder vel nok dejligt med Island (bortset fra det med latten), bare det var mig!
   Nyd det og den sorte uni-kaff’ med letmælk 😉
   xx Sofie

 • Nanna siger:

  Jaa flere myter! Eeelsker også kaffe! Især i eksamenstiden – det smager bare så godt! Er sundhedværdien egentlig forskellig i hhv stempelkandekaffe, kaffemaskinekaffe, og instant kaffe?

  Tak for en alletiders blog! Men savner lidt flere opskrifter :)

  • Sofie Sofie siger:

   Så er det vist besluttet – der kommer flere kaffe-myter på bloggen :)
   Ja, det er stort set det samme, instant kaffe indeholder lidt flere kalorier end de andre to, men forskellen er meget lille og næsten ikke hver at nævne.
   Jeg lover, at der kommer en masse opskrifter – det er bare lidt mere tidskrævende, da jeg energiberegner på alle mine opskrifter, men så snart mine eksaminer er overstået (på fredag), kommer der en hulens masse :)
   xx Sofie

 • Heidi kokborg siger:

  Flere myter om kaffe ville være skønt!:)

 • Læske siger:

  Hej Fis.

  Jeg har lige taget sidste tår af min 5. kaffe i dag, og det bliver desværre ikke den sidste :( Men ses vi til en senere? Eller er en af myterne, at kaffe bliver i kroppen i 8 timer, så derfor skal man ikke drikke det for sent? :)
  Som du ved, så elsker jeg dine myter og resten af din blog, så fortsæt du bare som nu, så er jeg og Sverige glade :)

  Kys kys

  • Sofie Sofie siger:

   Hold da op! Det var en del kaffe :)
   Vi ses derhjemme senere, men så bliver det til rød te med honning!
   Dejligt at du også kan lide myterne – dem kommer der helt sikkert flere af.
   kys kys

 • sofia siger:

  Hej, jeg er helt ny på din blog, og så at du læser Human Nutrition. Må jeg spørge hvilke bachelor du har taget? Jeg er selv interesseret i at læse human nutrition, men er lidt i tvivl om jeg vil læse bioteknologi som bachelor, eller fødevarevidenskab.

  KH Sofia

  • Sofie Sofie siger:

   Hej Sofia,
   Ja selvfølgelig, jeg har læst en bachelor sundhed og ernæring – men jeg vil anbefale dig, at læse en bachelor i fødevarevidenskab, hvis du vil læse en kandidat i Human Nutrition efterfølgende :)
   xx Sofie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *