Ingen sol = ingen D vitamin?!?

Vi får D vitamin fra to forskellige kilder. Noget D vitamin får vi igennem kosten, men den største mængde dannes i huden, når vi udsættes for solens stråler. Solen er uden tvivl den vigtigste kilde til D vitamin! Desværre forringes hudens evne til at danne D vitamin med alderen. Desuden er det ikke hele året, herhjemme i DK, hvor solen er stærk nok til at vi kan danne D vitamin fra dens stråler. (Kun fra maj-september). Resten af året er solen ikke stærk nok til at vi kan danne D vitamin og kroppen bruger derfor af de deporter, som den har opbygget i løbet af sommeren. I Danmark anbefales et dagligt indtag på 7,5 µg. Ældre over 60 år anbefales at spise mindst 10 µg dagligt. Faktisk får kun halvdelen af den danske befolkning D vitamin nok.

D vitamin er bl.a. meget vigtig for et velfungerende immunforsvar og det er derfor endnu mere vigtigt med D vitamin igennem kosten her om vinteren, både fordi solen ikke bidrager med D vitamin og fordi vores immunforsvar konstant bliver sat på prøve. Udover immunforsvaret er D vitamin desuden essentielt for, at kalk kan transporteres fra tarmsystemet og ind i knoglerne og vedligeholde dem.

I de perioder (om sommeren) hvor vi opholder os meget i solen, er tilførelse af D vitamin igennem kosten af mindre betydning. Men lige nu hvor vi slet ikke danner D vitamin fra solen, er det vigtigt at få tilført D vitamin via den daglige kost. Derfor har jeg lavet en lille oversigt over gode kilder til D vitamin.

Mmm… Laks er klart min ynglings kilde til D vitamin.

Oversigt over gode kilder til D vitamin:

Laks: 30 µg/100 g

Det er hovedsagelig fede fisk som bidrager med D vitamin. Laks er en af de allerbedste kilder. Laks kan både spises som pålæg til frokost, men også til aftensmad. Hvis du spiser 100 g laks til aften, er dit daglige behov for D vitamin mere end dækket :) …og laks smager jo fantastisk! Udover D vitamin indeholder laks også end lang række andre sunde og essentielle stoffer, heriblandt n-3 fedtsyrer, som jeg vil vende tilbage til i et senere indlæg.

Brisling: 14 µg/100 g

Brisling er også en fisk og har derfor også et højt indhold af D vitamin. Det gode ved brisling er at den også bidrager med en stor mængde kalk. På den måde sikre man sig både kalk og D vitamin når man spiser brisling, som er de to essentielle nærringstoffer for at bevare et sundt og stærkt skelet.

Kryddersild: 13 µg/100 g

Kryddersild er også en rigtig god kilde til D-vitamin. Silden egner sig utrolig godt til frokosten på en lækker skive rugbrød. Måske lidt gammeldags og der er sikkert mange af jer som ikke spiser sild… men jeg er elsker sild, så den skulle med på bloggen :)

Æg 2 µg/100 g

En anden kilde til D vitamin, som ikke er fisk, er æg. Hvis man indtager 100 g æg får man 2 µg D vitamin. Det er ikke nok til at dække de daglige anbefalinger, men det bidrager stadigvæk. Det er derfor en god ide at starte dagen med et æg her om vinteren, udover indholdet af D vitamin, mætter æg også utrolig godt og i lang tid på grund af det høje indhold af protein.

Kylling 2 µg/100 g

Kylling bidrager også med 2 µg D vitamin per 100 g. Det er slet ikke de samme mængder som der findes i fisk, men hvis man ikke spiser fisk, kunne det være et godt alternativ.

Der er selvfølgelig også den mulighed at rejse efter solens stærke stråler :) Mine forældre er pt i Australien – og jeg har netop modtaget dette billede… WTF! De får helt sikkert fyldt deres D vitamin depoter op. Det samme gør min søde veninde Cille fra BeautyJunkie, som i morgen rejser 2 uger til Thailand…. Gid det var mig!!!

Ha en dejlig aften!

Xx Sofie

9 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *