Mælk øger risikoen for kræft!?!

BREVKASSE:

Kære Health Junkie. Er det rigtigt at mælk er kræftfremkalende? 
Kh Anonym

Tak for din mail.
Der er flere, som har skrevet til mig om netop dette spørgsmål, og jeg synes derfor, det er relevant at have med på bloggen. Det giver også et klart billede af min personlige og faglige tilgang til, hvad der er sundt og usundt!

Jeg vil starte med at sige, at det er utrolig svært at linke én specifik fødevaregruppe til en så kompleks og bred sygdom som cancer. Der er stadigvæk en masse uafklarede aspekter af cancer til trods for en enorm mængde videnskabelige undersøgelser. Derudover er det utrolig vanskeligt, at undersøge om en specifik fødevaregruppe har enten forebyggende eller fremmende egenskaber, da det ikke er muligt at lave undersøgelser, hvor en gruppe kun får den specifikke fødevaregruppe, som man ønsker at undersøge!

En stor mængde af proteinet i mælk stammer fra kasein. Nogle mener, at kasein fra mælk har carcinogene egenskaber (fremmer cancer). Det er der midlertidigt ikke videnskabelig evidens for. Der er lavet en lang række studier på mælk i relation til cancer, nogle studier har vist, at mælk har en beskyttende effekt på forskellige former for kræft i tarmen, mens der er andre studier som tyder på, at et højt indtag af mælk kan øge risikoen for prostatacancer. Hvis der var evidens for, at mælk var direkte linket til cancer, ville det ikke være lovligt at sælge. Der findes en lang række fødevarer som både viser positive og negative resultater i relation til cancer, hvilket giver et rigtig godt billede af virkeligheden, der er så meget, vi endnu ikke ved om denne forfærdelige sygdom! Det er vigtigt at huske på, at mælk er en fødevare på lige fod med alle andre fødevarer. Med de videnskabelige undersøgelser der findes i dag, kan man ikke konkludere, at mælk er usundt eller skadeligt. Omvendt kan man heller ikke konkludere at mælk direkte gør os sundere eller forebygger sygdomme.

Jeg mener at, det er vigtigt at holde hovedet koldt i denne mælkedebat! Min personlige og faglige holdning er, at mælk med fordel kan indgå i en sund og varieret kost! Mælk indeholder en lang række essentielle vitaminer og mineraler, og jeg ser derfor ingen grund til at udelukke mælk fra kosten. Jeg spiser selv mælk på min morgenmad, og nyder det i min kaffe dagligt :)


Billede fra videnskab.dk

Jeg håber, det var svar nok på dit og jer andres spørgsmål!

God aften :)

Love Sofie

 

 

7 kommentarer

 • Vesna siger:

  Super Blog Sofie! også Lauras…håber I bliver ved ! Kys

 • maren siger:

  Hej Sofie, spændende at følge med – har bare en kommentar til din mælkedebat: kan vi ikke blive enige om, at når der nu ikke videnskabeligt belæg for, at mælk gør os direkte sundere eller forebygger sygdomme som du skriver, er det vildledende, at det er det eneste fødevareprodukt, myndigheder går ind og har nogle helt præcise anvisninger for, hvor meget vi skal indtage på daglig basis? Langt de fleste tror jo deres tænder falder ud eller knogler lettere brækker, hvis de ikke drikker mindst 0,5 l om dagen – fordi det har lægen og staten fortalt dem, siden de var små.

  • HealthJunkie HealthJunkie siger:

   Kære Maren,
   Dejligt at du følger med!
   Jeg er ikke helt enig, mælk er ikke en del af de otte kostråd.
   Grunden til at det anbefales at drikke en halv liter mælk om dagen (især børn), er for at få dækket det daglige behov for kalcium. Mælk er en nem måde, at sikre sine børn (og sig selv) den mængde kalcium de har brug for. Der findes også andre (gode) kilder til kalcium, men det kan være svært at få børn til at spise den mængde der skal til. Mange danskere har et for lavt dagligt indtag af kalcium – og derfor er en anbefaling nødvendig.

   KH
   Sofie

 • Hej Sofie
  Er ny her på blog universet, og er begyndt at læse din blog med stor interesse.
  Som diætist er helt enig i dit svar og din holdning ang. den udskældte mælk. Mælk til børn er nemlig en af de bedste måder, hvorpå de kan få dækket deres kalk behov. Når jeg vejleder til vægttab for voksne, fraråder jeg dog generelt at drikke mælk, da det ikke er hensigtsmæssigt at drikke sine kalorier, hvis man gerne vil skrumpe sig lidt.
  Ser frem til at læse endnu et indlæg fra dig.
  Lone
  Tjek gerne min blog ud på:
  http://sundhedsbureauet.wordpress.com/

  • HealthJunkie HealthJunkie siger:

   Kære Lone,
   Tak for din mail! Dejligt at du følger med på bloggen og endnu bedre, at du bakker mig op i mælkedebatten!
   Det er klart, at anbefalingerne er anderledes, når et vægttab er ønsket.
   xx Sofie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *