SUMMERVIBES MED KOLDSKÅL

Der er ikke meget sommer over vejret pt, derfor har jeg tager sagen i egen hånd – og forsøger nu at tvinge summervibes frem herhjemme på Vesterbro ved hjælp af hjemmelavet koldskål.
Jeg har lidt forskellige opskrifter til jer, alt afhængig af hvor syndigt og avanceret i ønsker det. Så I får både opskrift på kærnemælkskoldskål, kammerjunker og guf. Der er nok mange, der synes, at det lyder mærkeligt med guf, men det er altså en tradition i min familie.

Min mormor serverede aldrig kærnemælkskoldskål uden guf. Jeg har gået og tænkt lidt over hvorfor egentlig. Jeg er kommet frem til, at min mormor, ligesom jeg selv, var lidt af en sukkergris. Vi elsker begge søde ting, så det er delvist forklaringen. Derudover kunne min mormor ikke få sig selv til at smide mad ud, hun var ekspert i at spare og bruge alt hvad hun havde i køleskabet. Til kærnemælkskoldskålen bruges æggeblommer og der vil derfor helt natuligt være æggehvide tilovers, og hvorfor så ikke piske det med sukker… Jeg er sikker på at, at disse to ting tilsammen må være forklaringen, jeg kan desværre ikke spørge min elskede mormor, da hun ikke længere er her. Men jeg elsker, at jeg stadigvæk kan bruge hendes opskrifter og mindes hende.. Nå, det var en lang søforklaring. Her kommer opskrifterne.

DET HER SKAL DU BRUGE:
Kærnemælkskoldskål
4 æggeblommer
100 g rørsukker
1 vaniljestang
0.5 l kærnemælk
0.5 l tykmælk
Lidt citronskal (fra øko citron)

Kammerjunker
280 g mel
125 g smør
120 g rørsukker
1 æg
1 tsk bagepulver
1 vaniljestang
1 tsk kardemomme
Lidt citronskal (fra øko citron)
Lidt mælk

Guf
50 g pasteuriserede æggehvider
150 g sukker
0.5 dl vand

KOlskål med kammerj
Jeg elsker min Teddy røremaskine, når der skal laves kærnemælkskoldskål.
koldskål in the making
koldskål m kammerjuKærnemælkskoldskål:
Pisk æggeblommerne med sukker og vaniljekorn, til massen er tyk og cremet.
Kør resten af ingredienserne i på din røremaskine (eller rør det sammen, hvis du ikke har sådan en).
Lad koldskålen trække i køleskabet (ca. 1 time), for at få smagen fra vaniljen og citronen til at trænge ud i koldskålen.

Kammerjunker:
Bland mel, bagepulver, rørsukker, kardemomme, citronskal og vanilje sammen.
Ælt smørret sammen med de tørre ingredienser.
Tilsæt tilsidst ægget og lidt mælk, hvis nødvendigt.
Stil dejen på køl i (ca. 1 time)
Del dejen i mindre stykker og rul tynde pølser ud på et meldrysset bord.
Skær stykker af ca. 1 cm og rul små kugler (alt afhægning af den størrelse du ønsker dine kammerjunker)
Bag ved 185 grader i 10-15 minutter.
Afkøl på en rist.

Guf:
Kog sukker og vand i en gryde indtil sukkeret er opløst og det er blevet lidt tykt.
Pisk æggehviderne stive.
Pisk videre imens sukkermassen langsomt hældes i.
Pisk i 10 min indtil guffen er glat og blank.

Kolskål
koldskål med fersken

Så kan du selv vælge hvor meget du ønsker at gå “all in”. Hvis du forestækker en mere kalorielet version af kærnemælkskoldskålen, kan du blot tilføre mere kærnemælk og tykmælk til opskriften. Derudover er både kammerjunker og guf meget kalorietætte. Du kan derfor vælge at udskifte det med friske bær, ristet havregryn og nødder. Men en gange i mellem skal man altså bare have koldskål med kammerjunker og en klat guf. Jeg håber dette indlæg kan være med til at få sommeren tilbage… KOM NU!

God weekend!

XX SOFIE

Foto: Healthjunkie

 

2 kommentarer

  • Heidi Kokborg siger:

    Jeg elsker koldskål, så jeg skal helt sikkert prøve den her opskrift. Der er intet som hjemmelavet koldskål :)

  • Bettina siger:

    Hej Sofie,
    Jeg elsker koldskål, så skal helt sikkert prøve den her version.
    Et enkelt spørgsmål til kammerjunkerne – hvornår skærer du dem over, så der kommer ‘overe’ og ‘undere’?
    Tak

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *