Vitaminpiller eller ej!?! #2

Jeg vil lige følge op på mit tidligere indlæg om vitaminpiller, da DTU Fødevareinstitut i fredags offentliggjorde deres vurdering af et stort studie, som har undersøgt gavnlige og skadelige effekter af kosttilskud. Det er Fødevarestyrelsen, som har bedt DTU Fødevareinstitut om at gennemgå studiet (studiet er en systematisk litteraturgennemgang).

Konklusion er denne samme som i mit indlæg – nemlig at størstedelen af os danskere får tiltrækkeligt med vitaminer og mineraler igennem vores kost, og derfor ikke har brug for kosttilskud. Her kan I læse hele artiklen fra DTU Fødevareinstitut.

Kosten dækker som regel danskernes vitaminbehov

DTU Fødevareinstituttets kostundersøgelser viser, at danskerne med få undtagelser får dækket behovet for vitaminer og mineraler gennem kosten og derfor som hovedregel ikke behøver ekstra tilskud. Man skal ikke være bange for at få for mange vitaminer og mineraler gennem kosten. De eneste tilskud, der anbefales, er:   

 • Kombineret tilskud af D-vitamin og kalcium til alle over 70 år samt til mennesker med risiko for at udvikle knogleskørhed
 • D-vitamintilskud til mænd og kvinder med mørk hud hele året
 • Tilskud af jern til gravide og folsyre,til kvinder, som planlægger at blive gravide
 • Voksne, der af forskellige grunde er småtspisende, eller børn, som spiser meget ensidigt, kan have gavn af en multivitaminpille.

DTU Fødevareinstituttet fraråder generelt indtag af høje doser af enkelte vitaminer fra tilskud, da det øger risikoen for at overskride de øvre sikkerhedsgrænser. Det gælder ikke i de tilfælde, hvor tilskud ordineres af en læge.

Jeg er i gang med at gennemgå alle de forskellige vitaminer her på bloggen, både hvad de gør i kroppen og hvor i kosten de findes – læs allerede nu om A vitamin, D vitamin og E vitamin. I kan finde informationer omkring det anbefalede indtag af det specifikke vitamin, samt hvilke fødevarer der har en højt indhold af vitaminet. I fremtiden vil jeg lave en tilsvarende gennemgang af de forskellige mineraler.

God aften!

xx Sofie

 

5 kommentarer

 • Amalie siger:

  Hvad med f.eks. fiskeolie og ingefærspiller, gælder det samme for de piller? :)

  • HealthJunkie HealthJunkie siger:

   Hej Amilie,
   Studiet er ikke lavet på fiskeolier og ingefærspiller, så det gælder ikke dem.
   Men generelt vil jeg ikke anbefale at bruge penge på dem, da de fleste får tilstrækkeligt igennem kosten :)
   xx Sofie

 • Sarah siger:

  Hej Sofie,

  Det er rigtig godt med alle de her facts om vitaminpiller :) Det er nemlig rigtig svært for sådan en som mig, som ikke har en dyt forstand på det, at finde rundt i om man bør tage vitaminpiller af den ene eller den anden slags. Så tak for alle de gode råd :)

  Det er en rigtig fin blog du har dig (er glad for hele The Junkies ;)) og følger altid gerne med i dine gode råd. Bl.a. er din müsli er lavet RIGTIG mange gange herhjemme :)

  Kh. Sarah

  • HealthJunkie HealthJunkie siger:

   Kære Sarah,
   Hvor er det bare dejligt at høre – 1000 tak!(også fra de andre Junkies)
   Det er altid godt med lidt feedback.
   Ha en rigtig dejlig aften :)
   xx Sofie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *